Frumusețea înseamnă integrarea tuturor părților unui om într-un sistem echilibrat

Interviu cu – azi avem un nou invitat special la această rubrică tot un psiholog, de această dată am luat-o la întrebări pe Raluca Anton.

Este doctor în psihologie, psiholog clinician, psihoterapeut specialist și supervizor în psihologie cognitiv-comportamentală, o persoană tare dragă mie și mă bucur că a acceptat să răspundă la întrebările mele.

Dacă ești curioasă care au fost întrebările și răspunsurile atunci te invit să citești mai departe acest articol.

1.    Povestește-ne puțin despre tine.

Sunt psihoterapeut de aproape 13 ani. După o vreme petrecută în mediul universitar am mers pe calea domeniului privat așa că acum lucrez în cabinet, dar și pentru diverse companii ca trainer, consultant, coach pentru tot ce are legătură cu managementul relațiilor și conflict. De asemenea, împreună cu colega mea Adela Moldovan, coordonez o echipă foarte faină de psihologi alături de care avem o grămadă de planuri mari și mici.

2.    Ce înseamnă pentru tine frumusețea?

Dacă ar fi să mă folosesc de profesia pe care o am pentru a răspunde la această întrebare aș spune că frumusețea înseamnă integrarea tuturor părților unui om într-un sistem echilibrat. Știu că sună complicat! Mă gândesc, mai degrabă, la faptul că un om pentru a fi frumos e nevoie să se cunoască pe sine, să își știe atuurile și să și le evidențieze sau să aibă grijă de ele, să lucreze la a îmbunătăți ce are nevoie să fie îmbunătățit, să aibă grijă de relațiile lui, să facă meseria care îi place, să aibă niște valori, principii care să îl împlinească și așa să construiască o poveste cu sens despre viața lui. Desigur, toate acestea nu sunt lucruri ușor de făcut și, cu certitudine, e nevoie să facem ordine pe rând, în fiecare componentă a vieții noastre.

Iar dacă ar fi să mă uit la frumusețe ca aspect fizic, cred că un om frumos este, în primul rând, cel care se iubește pe sine, fără ca asta să însemne că nu este atent la a se îngriji. Știu că sună a clișeu, însă este ceea ce și studiile de specialitate din domeniul psihologiei ne arată.

3.    Cum arătă ritualul tău de îngrijire zilnic?

Deși știam că urmează întrebarea asta, parcă am sperat să nu fie 😀 – Eu sunt destul de modestă când vine vorba de acest ritual. Folosesc doar dermatocosmetice așa că mă demachiez dimineața și seara cu un gel de curățare și folosesc o crema de hidratare după. Din când în când, apuc să merg la câte un tratament cosmetic, deși îmi repet constant că e un exercițiu pe care musai trebuie să îl am pentru că acum mă ajută vârsta, dar, în câțiva ani, nu vreau să mă chinui să recuperez lucruri pe care aș fi putut să le obțin prin prevenție.

4.    Noi femeile tindem să criticăm diferite atribute fizice pe care le avem și uneori uităm de atuurile noastre. Cum am putea învăța să ne iubim mai mult, să ne acceptăm și părțile mai puțin bune?

Colega mea Adela Moldovan, care a studiat mult mecanismele psihologice care stau în spatele comportamentului alimentar și a imaginii de sine, spune atât de frumos când vine vorba de acest aspect: pentru a putea să slăbești sau pentru a putea să obții ceva în raport cu corpul tău, înainte de orice, e nevoie să te împrietenești cu el. Iar eu traduc această împrietenire prin a învăța să îl acceptăm, a învăța să nu ne mai pedepsim pentru niște lucruri pe care, poate, nu le-am putut controla (cum este forma nasului sau forma corpului), ci acceptând că suntem cine suntem cu un scop, iar fiecare părticică a corpului nostru este așa cum este pentru a îndeplini acea misiune.

5.    Ce tabuu al frumuseți ai vrea să nu mai existe?

“Dacă o femeie e frumoasă, sigur nu-i tare deșteaptă!”

6.    Știu că ai o fetiță. Ce obiceiuri pe care tu le ai legate de îngrijirea personală ai vrea să le învețe și ea? Care este cel mai prețios sfat pe care ai vrea să îl urmeze?

În primul rând aș vrea să nu mai avem discuții interminabile despre spălatul pe dinți :D. Dar, cred că, pe termen lung, mi-ar plăcea să fie ea însăși când vine vorba de vestimentație, de exemplu. Să se cunoască suficient de bine, să se placă suficient de mult, astfel încât orice pune pe ea să fie în concordanță cu sinele ei.

7.    Cum reușești să treci peste perioadele solicitante și să ai grijă și de tine?

Nu reușesc, din păcate! Și asta îmi spun mereu: „Raluca, corpul tău îți spune că nu îi place ce faci: lucrezi prea mult, dormi prea puțin, „alergi” în continuu și tu mereu îl ignori, până când nu mai rezistă și îți arătă asta prin diverse metode”. De exemplu, după perioade foarte solicitante, tenul meu, care oricum este super sensibil și reacționează negativ la orice schimbare fac în alimentație, se revoltă și îmi apar diverse iritații. Nu îmi schimb ritualul de îngrijire în perioadele solicitante și, cu toate astea, corpul meu nu mă mai ascultă. Astfel, încerc pe cât posibil să echilibrez: dacă nu reușesc să mențin un echilibru în aceeași perioadă de timp, atunci după o perioadă solicitantă, iau o pauză pentru a-i da și corpului meu timp și spațiu să se repună pe picioare. Din păcate pentru corpul meu, sunt foarte pasionată de meseria pe care o am și de munca pe care o desfășor zilnic indiferent de domeniu, așa că nu are de ales decât să mă suporte în perioadele solicitante și să le aștepte pe cele în care își primește drepturile. Nu știu cât va mai ține asta, dar eu trag nădejde că genele mă vor ajută.

8.    Care sunt cele mai întâlnite probleme legate de frumusețe pe care le au femeile care vin la ține în cabinet?

Imaginea corporală, clar! Ce aud cel mai frecvent este: „nu sunt suficient de…..” și aici poți să pui aproape orice pentru că, de-a lungul anilor, aproape sigur am auzit cel puțin o dată ceva ce ai pune în loc de punctele de suspensie. Cred că întâlnim frecvent acest bias pe care noi îl numim în psihologie „evaluare globală”: pentru că șoldurile mele sunt prea late, atunci eu nu sunt suficient de frumoasă; dacă aș avea părul mai bogat, atunci aș fi împăcată cu felul în care arăt etc. Pornind de la o trăsătură care nu este așa cum ne-am dori noi, extragem o concluzie cu privire la întreaga noastră persoană.

9.    Care este produsul tău indispensabil? Acel produs pe care îl folosești zilnic și fără de care nu îți imaginezi viața?

Gelul de curățare!!! Uneori, când îl folosesc seara după o zi foarte grea sau plină cu multe evenimente, am și o expresie: „uai ce bine e să îți speli ziua de pe față!”

10. Ce sfaturi ai pentru noi, femeile, pentru o relație mai bună cu noi înșine?

„Împrieteniți-vă cu corpul vostru!” este ceea ce spuneam și mai sus și găsiți mai multe despre asta într-un articol foarte fain scris de colega mea Adela într-un articol din revista The Woman. Fiecare dintre noi avem cel puțin un prieten sau o prietenă. Niciuna dintre prietenele noastre nu este perfectă și noi știm asta, și cu toate acestea, rămânem în continuare prietene, ne simțim bine împreună, împărtășim momente plăcute și greutăți și suntem acolo una pentru cealaltă la bine și la greu. Cu cât vom reuși să facem acest lucru și cu corpul nostru, cu atât el se va simți mai bine și ne va susține în ceea ce ne propunem. Sau e ca într-o relație de iubire: pentru a avea o viață de cuplu satisfăcătoare e nevoie să ne iubim similitudinile, dar și diferențele. Altfel, vom fi, constant, într-o luptă de putere. Cât de trist este să fim într-o luptă de putere cu noi înșine, cu propriul nostru corp. 

11. Unde te putem găsi?

Pe www.ralucaanton.ro, pe Instagram, Facebook și Youtube în online, iar în viață reală între cabinet, clienții mei din companii și echipa de psihologi cu care lucrez cot la cot pentru a reuși să ajungem la cât mai multă lume cu mesaje valoroase, validate științific pentru a le oferi celor cu care interacționăm câteva principii ale unei vieți trăite cu sens și semnificație.

Raluca este foarte activă pe social media și are un podcast super mișto unde abordează diferite subiecte foarte interesante șiiiiiii în fiecare miercuri o poți urmări și tu online pe pagina de Facebook A List Magazine la emisiunea Love is Fun But… Complicated.

Dacă ai și tu alte întrebări pentru ea sau pentru mine le aștept în secțiunea de comentarii și îți răspundem cu mare drag.

O seară minunată! XO

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Maya Anabela spune:

    un articol dupa sufletul nostru😍mi. a placut ce zicd, are dreptate intrutotul, ne vedem adeses defectele inchipuite decat sa ne apreciem si sa neiubim pe noi insine asa cum suntem

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ma bucur ca ti-a placut articolul, planuiesc si altele tot de acest gen 😘

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu